Doctor Who : X-mas Special 2012… Ett av seriens klart bästa!!!

The Snowmen:
Avsnittet startar någonstans i England år 1842, den unge Dr Simeon håller på att bygga en snögubbe ute på tomten. När den plötsligt börjar tala med honom …

Sedan förflyttar vi oss 50 år framåt i tiden, till den äldre Dr Simeon. Som med hjälp av en grupp hemlösa, samlar in snö från en grupp snömän … Som han sedan tar med sig till sitt labb, för att placera lite i en stor glasbehållare.

Samtidigt stöter vår käre Doktor på den unga servitrisen Clara, som blir nyfiken på honom, och efter sitt första korta möte följer efter honom. Då får hon även möta den något korkade Sontaranen Strax.

Vilket startar ett äventyr där vår käre Doktor till och med får en puss, kan detta betyda att den nya följeslagare även kommer att ge honom kärlek, något han saknat under alla dessa år.

Recension;

Mitt Dr Who hjärta, tycker jag att detta nog är ett av seriens absolut bästa julspecialavsnitt. Någonting händer hela tiden, okej, serien är väl inte den mest action-infesterade. Avsnittet hade lite mer humoristiska scener än vanligt, och var inte lika barnvänliga som en del tidigare avsnitt …

Visst snö kan ju vara farlig, men inte på detta sätt. Fast det var en idé som borde ha kunnat gjorts på ett lite bättre sätt, gärna med lite rörligare snögubbar. Men detta är ju seriens charm, att mer eller mindre strunta i allt vad specialeffekter heter. Och styrs av manus som är betydligt mycket bättre än de flesta serierna från andra sidan atlanten.

Som det faktum att snögubbarna, inte ens såg ut som om de var gjorda av snö, men med ett manus som detta är det ingenting jag bryr mig om. Och Steven Moffat är egentligen den som genom hela serien, i mitt tycke har fått fram de bästa avsnitten.

Men Iskvinnan var riktigt bra gjord, men så brukar det vara i serien, att de emellanåt skriver in en effekt som är fruktansvärt bra. Vilket denna är, vi får hoppas att serien fortsätter med att hålla manus framför effekter. Därför måste man hoppas att jänkarna inte lägger beslag på serien, då kommer nog effekterna att ta över …

Matt Smith var väl inte riktigt sitt gamla jag i början, men det hade med manuset att göra. Där han var lite tråkig, och såg till och med ut som sina drygt 900 år. Men han kom igång efter halva avsnittet, då fick vi den gamla MS/Doktorn tillbaka. Och hans lust att rädda universum är tillbaka, gillade också hans parkering uppe i molnen. Kanske lite jobbigt att ta sig till TARIS, upp i spiraltrappan, som var ganska hög.

Måste säga att man faller direkt för Clara Oswald, hennes charm, och nyfikenhet, och att hon är söt, gör inte hennes sak sämre. Hoppas bara att den modernare Clara är lika charmig, men jag tror nog att vi inte behöver oroa oss för det.

Hoppas också att vi får se mer av det lite udda paret, ödledamen Madame Vastra och hennes hustru Jenny Flint dyker upp fler gånger. Helt enkelt för att ge serien lite fler halvfasta karaktärer.

Det ska bli kul att se nästa avsnitt för säsong 7, när de två möts igen. Och om hon anlänt till sin grav rätt dag.

Betyg: 8,4/10 …

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *