Falling Skies, Säsongsavslutning med ett lite överraskande slut …

fs_10x01Mutiny

När angreppet mot utomjordingarnas bas i Boston närmar sig, byggs spänningar upp bland folket i 2a Mass. Tom kämpar med Annes upptäckt angående Skitters.

Eight Hours

Tom stannar kvar för att skydda lägret och dess invånare, medan Weaver leder anfallet mot basen. Information om utomjordingarnas motiv kommer fram i ljuset.

Recension;

De avslutande avsnitten fortsatte i samma anda som hela andra halvan, med högt underhållningsvärde. I den första delen av de två, ifrågasätts Weavers ledarförmåga, efter hans intag av olika droger. Vilket han ser som myteri, och låser in Tom. Men det dröjer inte länge förrän Hal och några andra, fritar honom.

Och Anne berättar om sin upptäckt för Tom, och talar om sina misstankar att selarna, även ändrar bärarens DNA. Något som gör Tom ganska orolig, för sin son Sams framtid. Och Rick ger sig ut för att varna Skitters, i förhoppningen att få återvända till ”familjen”.

Andra delen där angreppet ska utföras, får ett överraskande slut, när utomjordingarna efter att Motståndsrörelsen lyckas störa Mechs radiosändare, och skjuta ner ett av utomjordingarnas stridsfarkoster. Och en i teamet blir tvungen att följa med dem, med detta slutar avsnittet …

Tyvärr så dröjer det ända till nästa sommar, innan säsong 2 kommer igång. Vilket blivit allt vanligare, för genré-serier. Att tv-stationerna låter tittarna vänta, ett år eller mer mellan säsongerna. Då serien efter en något trevande inledning, fick en mycket bra avslutning. Känner trots allt att serien troligen kan ha blivit ännu bättre, men serien blev i alla fall lyckad.

Effekterna i serien, som de olika utomjordingarna var mycket välgjorda. Speciellt Skitters, där lite kanske kommer från Starship Troopers insekter. Men med bättre och verklighetstrogen rörlighet, andra gånger har stora insiktsliknande varelser blivit stela. När det gäller Mechs, så kan man se att Spielberg sneglat mot Star Wars Vs walkers. När det gäller den tredje och troligen styrande rasen, känner man igen lite från ett par av Terminator-filmerna, med en skimrande flytande silverfärgad kropp. Även rymdfarkosterna, fick ett eget utseende och inte något som redan gjorts.

Ni som har Canal+ Series kan se fram emot 10 underhållande veckor, serien startar onsdag 24/8 20:00, (repris Torsdag 21:00, Fredag 22:15, Lördag 15:00 & 23:10).

Betyg: 9,0/10 …

FALLING SKIES: Går från klarhet till klarhet. Och kommer snart på CANAL+ Series …

fs_8x01What Hides Beneath

Kapten Weavers psykiska tillstånd fortsätter att försämras, vilket orsakar problem för Tom och Hal när han följer med dem på ett spaningsuppdrag.

Vid huvudkvarteret tillverkar Pope ett kraftfullt vapen att använda mot utomjordingarna, och Anne gör en chockerande upptäckt när de utför en obduktion på en död Skitter.

Recension;

Avsnittet var absolut säsongens höjdpunkt, för en gång skull hände det något hela tiden. Till och med kaptenens personliga demoner, som tas upp inte känns felplacerade. Ännu en kollaboratör visar sitt fula ansikte, som nu nästan sätter di teamet.

Och lite olika trådar som börjar nystas upp, en ny utomjordisk ras dyker upp. Och de ser ut att vara Skitters herrar, vilket man ser när dessa för första gången dyker upp, och ett par Skitters verkar bli alldeles till sig. Och det ser ut som om de i själva verket bugar inför dessa nykomlingar, dessa nykomlingar har två ben som oss. Vilket ger svar på frågan, varför Mechs är tvåbenta.

Någonting byggs i flera städer, troligen landningsplatser för rymdskepp. Vilket de olika grupperna ska försöka förstöra, sen gör 2 Mass läkare en chockerande upptäckt. Denna upptäckt förklarar vissa saker, som varför Skitters verkar uppträda som föräldrar till sina grupper människor.

Serien har hela tiden blivit bättre och bättre, frågan man ställer sig, kan den bli bättre än så här, eller kan de hålla samma höga klass under nästa veckas säsongsavslutning. Jag tror det, allt tyder på detta. Nu när de nya rymdvarelserna har avslöjats, och de såg verkligen ut att vara ledare för invasionsstyrkorna.

Men håller sig i bakgrunden, precis som våra generaler oftast gör. Med sina kartor och ordergivning, utan att själva hamna i skottlinjen. Förstår att detta blivit TNTs #1 serie, den började ganska trögt, men mot slutet har den verkligen klivit upp till att bli en MYCKET bra scifi-serie.

Det enda som är synd, är att det bara är två avsnitt kvar. Sen blir det nog en ganska lång väntan, tills säsong startar. På ett sätt är det ett ganska bra drag, att endast spela in 10 avsnitt per säsong. Speciellt när i stort sätt, bara finns ett scenario. Att en utomjordisk makt, har angripit och belägrat Jorden. Något som inte skulle ha fungerat med Stargate-serierna, och liknande serier där man hela tiden kommer med nya delar.

Som den känns just nu, så tror jag faktiskt att en tredje säsong inte är helt omöjlig. Då serien även har riktigt höga tittarsiffror, där den visas, vilket inte bara är i USA.

MISSA INTE DEN SVENSKA PREMIÄREN PÅ CANAL+ Series, Onsdag 24/8 20:00

Det är skönt att en svensk kanal, upptäckt denna series höga klass. Men det som är lite synd, är att det blev en av betalkanalerna. Hoppas att någon av de marksända, gör sitt för resten av landets tittare, och köper serien …

Ni hittar avsnittsguider här

Betyg: 8,7/10 …

Falling Skies: Förstärker sin position som bästa SciFi serien, just nu …

Sanctuary, Del 2
Hal finner sig behöva för att ta kontroll, och slåss när ett oväntat hot mot barnen från 2a Mass presenterar sig. Anne står inför sina egna problem, när Sarahs värkar satt igång.

Samtidigt görs förberedelser för evakuering, i väntan på en Skitter-attack mot högkvarteret.

Recension;

Efter förra veckans avsnitt, visste vi vad som väntade 2a Mass ungdomar. Men även de börjar misstänka att någonting är fel med stället. Och de upptäcker vad detta är, och försöker fly från sitt öde. Men de blir snart fast igen, och förs tillbaka till Gården.

Detta tvådelade avsnitt, är än så länge seriens bästa. Och vi får hoppas att denna trend håller sig, nu när det endast är ett fåtal avsnitt kvar. Manuset får avsnitten har varit riktigt starka, även om man hoppas på mer action, än vad vi fått se hittills. Men man måste tänka på att det handlar om människor som försöker överleva, och inte om en motståndsrörelse.

Så vi får då hoppas på att handlingen hålls stark, och att de inte går tillbaka till samma svaga manus som i seriestarten. Och att vi får se mer av Pope, nu när han är tillbaka. Eftersom detta är en av de starkaste karaktärerna i serien, även om det inte är många om någon i 2a Mass som gillar honom.

Serien har känts lite som Earth 2 eller den brittiska Outcasts, även om FS utspelar sig på Jorden och inte på en främmande planet. Likheterna är inte många, men berättarsättet har vissa likheter. Med en grupp människor, som försöker hålla sig vid liv, med främmande makt eller annat som hotar deras existens.

Det är nog tur för serien, att beslutet om en andra säsong togs så tidigt.

Vi får väl se hur säsongen avslutas, om den gör det lika starkt som i detta avsnitt.

Betyg: 8,5/10 …

FALLING SKIES: Ett avsnitt som höjer seriens betyg en del!

Sanctuary, del 1
Löjtnant Terry Clayton från den 7e Mass kommer till skollägret, med oroande nyheter om att Skitters och Mechs är på väg att attackera 2a Mass som hämnd för deras fritagning av barnen.

Clayton har en plan för att leda barnen till säkerheten, medan de vuxna stannar kvar för att stoppa attacken, men hans plan möter starkt motstånd av alla föräldrar, inklusive Tom.

Recension;

Äntligen så börjar det hända en hel del i detta avsnitt, Skitters har börjat jaga de olika grupperna, som är utspridda över stora områden. Och i de olika grupperna börjar det också att jäsa, där flera vill försöka klara sig själva.

Löjtnantens plan med barnen visar sig vara en helt annan, vilket faktiskt är förutsägbart redan när han säger det. Men för er som inte sett avsnittet låter jag det vara med detta, för att inte spoila alltför mycket.

Det kändes faktiskt väldigt fel, när en Skitter för första gången kommer in på skolan. Speciellt som de inte haft några problem där tidigare, man får misstanken att detta var en skenmanöver för att få 2a Mass att skicka iväg barnen.

Tack vare denna nya utveckling fick avsnittet en lite annorlunda story, lite olik de tidigare. Och därför betydligt bättre än de tidigare, och som får ett högre betyg också. Vi får hoppas att detta är något som kommer att fortsätta under de kommande avsnitten, speciellt nu när även Pope är tillbaka. En karaktär som även ger serien lite krydda.

Serien har redan fått klartecken för en andra säsong av TNT, så den går antagligen ganska bra ändå!

Betyg: 8,3/10 …

Falling Skies: Ett avsnitt som gör en djupdykning, sämsta hittills …

fs1x04_00 Silent Kill

Hal utarbetar en ny riskabel plan för att befria Ben, men för att lyckas kan försätta någon i fara. Efter en plötslig tragedi, gör Anne en upptäckt som kan betyda skillnaden mellan framgång eller misslyckande i Hals räddningsplan

Recension;

Tempot för serien verkar inte höjas någonting alls, man tycker att något måste ske snart. Det händer alldeles för lite, i alla fall för min smak. Samma tempo hela tiden, och det känns som om samma manus används till alla avsnitt hittills. Endast med mindre ändringar, som vår doktor Anne upptäcker hur lätt en Skitter kan dödas, under förutsättning att man kan komma dem tillräckligt nära.

Man har i alla fall upptäckt, att en Skitter ser sin grupp selklädda ungdomar som sina barn. Den såg faktiskt ut som om den ömt klappade sina ”människobarn”, på huvudet när de skulle sova. Fast det kan ju även vara dess sätt, att genom kontroll få dem att somna snabbt.

Men om man ser handlingen i avsnittet, kan man tro att dessa varelser är rätt så dumma, när de inte upptäcker att ett av deras ”barn” inte är det. När Hal infiltrerade gruppen, för att befria sin bror Ben.

Sen var det de med selen och kontrollen, förra ”patienten” där man avlägsnade selen, tog det flera dagar innan han ens kände igen sin pappa. Medan Ben gjorde det direkt när han vaknade, vilket är en sådan sak som alltid missas i amerikanska serier. Allt för att huvudfamiljen, alltid får ett lyckligt slut. Visst mycket kan ju fortfarande hända! Men det är alltid såhär, det att man aldrig håller fast vid manusets handling, utan att man gör konstiga ändringar. Som om de tror att ingen ska märka något.

Vet inte hur långt jag kommer att följa serien, men säsongen har endast 10 avsnitt, så dessa ska väl orka med. Men någonting måste hända snart, annars kommer seriens tittarsiffror inte räcka för en fortsättning. Men än så länge känns en andra säsong ganska avlägsen …

Speciellt när detta det femte avsnittet, var det sämsta hittills. Vi får hoppas att kommande avsnitt blir bättre, och att det här avsnittet bara var ett farthinder …

 Betyg: 6,5/10 …

Falling Skies, har sakta börjat bli bättre. Men det är en bit kvar …

Grace
Tom och Hal leder ett team som ska skaffa fram fler motorcyklar för 2a Mass, efter att de fått information av Pope om var de finns. Men de blir tvungna att ta itu med Skitters, och utnyttjade tonåringar när de anländer till verkstaden.

Vid gymnasieskolan som de har tagit som bas, har Harris och Anne olika åsikter om den bästa taktiken att samla in upplysningar från deras fånge.

Recension;

Serien har väl börjat höja sig något, men den har en bit kvar innan man kan kalla den en klassisk scifi-serie. Men det är tur att man i alla fall, kan känna att det kan bli en riktigt bra serie, men den är inte riktigt där än. Manuset kändes mer utarbetat än de första tre, och det blev lite försök att kommunicera med den tillfångatagna Skittern.

Det visar sig att det enda sättet för människorna att kunna kommunicera med den, är om en av de selbärande slavarna finns i samma rum. Så att de då talar genom dem, och om en grupp ”selbärare”, används i strid och deras ”kontrollör” dödas, fryser de fast på stället och kan inte göra något förrän en annan Skitter anländer och tar över (ett antagande bara, men troligtvis kan vilken Skitter som helst ta över kontrollen över dessa ungdomar).

Skitters sätt kommunicera visar sig vara ett slags radiovågor, som även radiosändare i vissa fall kan ta emot, men bara som statisk störning. Även om man hör att det kommer ljud från dem, som även kan vara deras språk, men detta har ännu inte avslöjats.

Pope visar sig ha svårt att ”leka” med andra, och verkar ha dragit efter att ha sprängt en grupp sovande Skitters hängande under en bro.

Kapten Weaver känns också ganska fel som militär ledare, där måste en ny komma in för att kunna ge lite militärkunskap i gruppen. Han verkar bara springa omkring och se trumpen ut, och säga vad de inte får göra.

Ingen i Masons grupp känns som trovärdiga krigare heller, men det är nog troligt att det skulle se ut så, om detta skulle ske i verkligheten också. Att vanliga människor kastas in i helt ovana roller, för att kunna överleva. Så detta är något man måste bortse ifrån, men det kan ju även ändra på sig efter ett tag.

Det kan ofta vara så, när en ny serie startar, att karaktärerna känns malplacerade i handlingen, man att de längre fram visar sig ha varit helt rätt. (Det var ungefär så, jag kände det när SGU började. Men det var en serie som hela tiden växte, och dess karaktärer med den).

Annars hände det inte mycket nytt i avsnittet, mer än frågan att ta bort ungdomarnas selar. Det verkar som om Skitters kontroll över dem, ändå finns kvar efter att dessa avlägsnats. Ändå visar sig Tom Mason vara lika het på att hämta hem sin son Ben, även om de måste komma på ett nytt sätt att avlägsna selen, samt avlägsna Skitters kontroll över dem.

Man måste tänka på att huvudhandlingen i serien, inte i första hand gäller att ta tillbaka planeten från invasionsstyrkan, UTAN ATT ÖVERLEVA. Det är vad de olika grupperna försöker göra, det är väl det som gör denna serie något annorlunda än andra serier med utomjordisk invasion. Och att ta tillbaka planeten kommer senare, när man fått bort alla ickestridande från de farliga zonerna. Och att befria som många ungar som möjligt, från utomjordingarnas klor.

Vi får hoppas att kommande avsnitt åtminstone håller samma kvalitet som detta, eller högre. Så kan den kanske få förnyat förtroende och en andra säsong. Vilket jag ändå tror att serien får, då TNT oftast ger sina egna serier 2 säsonger. Har ännu inte sett några tittarsiffror för serien, men jag tror att den fått rätt hyfsade siffror hittills.

Betyg: 8,0/10 …