Missa inte Game of Thrones, PREMIÄR på SvT …

Den 22/2 22:00 startar Game of Thrones igång på SvT1 …

Följt av ett specialprogram angående serien, ett diskussionsprogram som ska köras direkt efter veckans avsnitt varje vecka …

23:25 (23:40)
Tv-cirkeln: Game of thrones
Tv-cirkeln. Passionerat och nördigt eftersnack till fantasydramat ”Game of thrones”. Cirkelmedlemmarna Johanna Koljonen, Kodjo Akolor och Roger Wilson diskuterar veckans avsnitt. Dessutom kartor, kortvuxen skådespelartrivia och sexuella positioner i fantasymiljö. Del 1 av 10. Producerat år 2012. Medverkande: Johanna Koljonen, Kodjo Akolor, Roger Wilson.

PS/ DVD och Bluray släpps den 5 Mars

   

Game of Thrones: Säsongsavslutning med mersmak …

1x10Fire and Blood

När de tragiska nyheterna sprids över De Sju Kungadömena, delar Bran och Rickon en profetisk dröm, Catelyn förhör Jaime om sin sons fall, och Robbs öde ändras för evigt. Efter ett överraskande beslut från sin far, rider Tyrion söderut.

Arya antar en ny identitet i ett försöka fly från Kings Landing, och Sansa terroriseras av Joffrey. Jon tvingas att välja mellan Nattvakten och familjen han lämnade bakom sig. På andra sidan havet, betalar Dany ett fruktansvärt pris för sin kärlek, men finner nytt hopp.

Recension;

Efter att Eddard Stark förlorat sitt huvud, hänger Joffrey upp hans huvud på en lans, som hängs upp på slottets vägg tillsammans med hans medhjälpare och närmaste män. Vilket kungen tvingar Sansa att se, och Arya lämnar Kings Landing i sällskap med en grupp nya rekryter för Muren.

Samtidigt lämnar Jon och en stor trupp garnisonen vid Muren, för att undersöka förhållandena och ryktena på den Norra sidan. Och ett försök att finna den saknade Benjen Stark, eller att i alla fall ta reda på vad som hänt honom.

På andra sidan det trånga havet upptäcker Daenerys, att häxan tagit hennes son liv för att rädda Khal Drogo. Men har hon ens gjort något försök att rädda honom, när Dany vaknar nästa morgon ligger Drogo stilla ute i solen utan att vare sig tala eller röra sig. Och hela armén har lämnat dem, de enda som är kvar är slavar och Ser Jorah Mormont.

Absolut det bästa avsnittet för säsongen, där allt händer. Och där vi visas att det garanterat blir en andra säsong, någon som trott något annat. Antar att De Vita Gångarna kommer att visa hela sin styrka nästa säsong, än så länge har man bara hittat lik med blå ögon, vilket talar om att dessa varit framme.

Och så får vi se om världen delas upp i ett Norr- och ett Sydrike, nu när en kung blivit utsedd för Norr. Och hur kommer Joffrey och Lannisters att reagera på detta, troligen kommer deras krigssatsning höjas väsentligt. Sen får vi se var Daenerys Targaryen ställer sig i striden, när hon kommer över havet. Nu med sina tre nya små vänner, som kommer att växa sig mycket stora (väntar med att avslöja vad dessa tre är, eftersom alla i Sverige inte sett avsnittet än).

Men alla som var vid hennes närhet, knäböjde inför henne efter att de upptäckts. Och kanske även på grund av det hon gjorde kvällen innan, vilket faktiskt var väntat efter vissa ledtrådar hon gett i tidigare avsnitt. Att en född av en drake tål eld, vilket hennes bror inte gjorde.

Vi får nog räkna med att få vänta ungefär ett halvår, innan säsong två startar.

Betyg: 9,5/10 …

Game of Thrones: Slutet är nära, för någon av familjerna …

1x09Baelor

Med Sansas liv i fara, tar Ned ett ödesdigert beslut. Catelyn förhandlar fram ett obehagligt avtal med den sliskige Walder Frey. Tyrion lägger sig till med en älskarinna, och tvingas av sin far att kämpa vid fronten. Robb vinner sin första stora seger och fångar en högt värderad fiende.

Jon belönas för sin tapperhet och upptäcker en mörk hemlighet om Maester Aemon. När Drogos sår blir infekterat, trotsar Dany hans blodryttare Qotho, och placerar sin tillit på den förslavade häxan Mirri Maz duur.

Recension;

Det är mycket som sker nu i serien, även om detta avsnitt faktiskt var rätt så lugnt, om man jämför tidigare avsnitt. Det var ändå ett höjdaravsnitt, även om det inte var det bästa. Vi fick knappt träffa Dany och hennes folk, Arya dyker upp först mot slutet av avsnittet.

Avsnittet visade egentligen mest krigsplanering, på bägge sidor. Lite strid fick vi i alla fall, det var när Jorah ännu en gång räddar Dany.

Med endast ett avsnitt kvar av den första säsongen, har krigets kulmen ännu inte nåtts. En av huvudkaraktärerna, förlorade sitt huvud i den sista scenen. Och Drogos liv är i fara, efter sin fight i det förra avsnittet. Och Daenerys gör allt för att rädda sitt ofödda barns far, även om det hon gör går emot all Dothraki-lagar.

Robbs första stora seger i kriget mot Lannisters, är samtidigt en storförlust i en annan strid där 2 000 krigare förlorar sina liv. Tyrion överlever sin första strid vid fronten, endast genom att göra vad han gör bäst sovande (medvetslös efter ett slag).

Men innan allt detta blir Robb trolovad med en sliskig Lords ena dotter, allt för att få passera över en flod. Och Jon belönas med ett vackert svärd, efter att han räddade livet på Nattvaktens befälhavare.

Kommer Starks att klara av att besegra Lannisters, nu när de skaffat sig förhandlingsläge? Eller betyder detta motsatsen, och att det är slutet för familjen Stark.

Känner Daenerys till att en äldre farbror fortfarande lever, och kommer hon och Dothraki att korsa det Trånga Havet i tid!

Den nye kungen verkar tro att bara för att han är kung, så kan ingen gå emot honom.

Det ser ut att bli ett våldsamt slut på den första säsongen, med de två stora familjerna i strid. Det har varit en mycket givande resa hit, och vi får hoppas att den andra säsongen blir lika underhållande som denna säsong. Som vanligt är det nog de som absolut inte gillar serien, då den faktiskt är ganska smal, med en hel del politiskt prat. Men man kan väl inte vänta sig något annat, när det handlar om politiska intriger.

Och det är faktiskt synd, att De Vita Gångarna inte visat sig än. Men jag antar att de kommer fram, under säsong 2, kanske till och med som en cliffhanger mellan de två säsongerna.

Betyg: 8,0/10 …

 

Game of Thrones: Serien fortsätter att imponera!

1x08  The Pointy End

I efterdyningarna av Neds arrestering, strider Syrio och Arya mot Lannister vakter, medan Cersei manipulerar Sansa till sina egna syften. Robb samlar sin fars allierade i norr, för att gå i krig mot Tywin Lannisters trupper.

Tyrion bildar en skör allians med några bergsstammar, och återförenas med sin far. Jon räddar sin överordnade, efter att en mystisk angripare från andra sidan Muren tagit sig in. Dany är tvungen att förena sin önskan att erövra Westeros med Drogos grymhet, efter att Dothraki angripit en fridfull by.

 

 Recension;

I förra avsnittet greps Eddard Stark för förräderi, nu tar drottning Cersei hand om resten av hans folk. Vilket slutar med ett blodbad i Kings Landing, Arya lyckas fly från sina fiender, och tvingas till att ta sitt första liv, samtidigt som hennes syster Sansa går i drottningens ledband. Och Lannisters armé börjar marschera mot norr, för att överta Westeros.

Eds äldste son Robb samlar ihop en armé, för att möta Lannisters. Och till hans överraskning försöker inte hans mor stoppa honom, utan hon ger honom sitt stöd. Vilket verkar få de andra lorderna, att helt svänga över till hans sida.

Nu verkar det som om De Vita Gångarna, har börjat röra sig söderut mot Muren. Och det visar sig att dessa är lika svåra att döda, som en vampyr är. Och det enda man kan göra med de som dödats av en VG, är tydligen att bränna kropparna, för att dessa inte ska vakna till liv som en VG.

Daenerys och Dothraki-hären fortsätter sin marsch mot de 7 Kungarikena, med ett litet stopp för plundring, våldtäckter och mord. Men hon har fått så pass stor makt nu, att hon kan stoppa en grupp krigare från att bestiga en grupp kvinnor. Genom detta utmanar en av Khal Drogos krigare Drogo, vilket endast leder till mannens död.

Sansa tvingas till att be för sin pappas liv, i tronsalen inför en stor åhörarskara. Inledningen till detta får man inte se, men det är troligast att detta är fallet. Även om han själv kunnat göra det frivilligt, men i det här fallet är det nog tvång. Och den unge Konungen, lovar att ta saken under övervägande. Vilket jag tvivlar på, om Eddard Stark kommer att överleva eller inte, beror nog helt och hållet på om hans sons fälttåg vinner eller förlorar.

Tyrions hemkomst blev väl inte riktigt som han tänkt sig, utan det verkade nästan som hans far han hoppats att Catelyn Stark hade dödat honom.

Kommer Starks besegra Lannisters, eller kommer Arya bli en av de få överlevande från denna familj. Efter denna strid.

Eller kommer Starks och Daenerys att slå ihop sina arméer, och ta över Westeros tillsammans. Det ser i alla fall ut som om dessa två arméer kommer att mötas, under färden mot Kings Landing.

Kommer De Vita Gångarna att visa sig mer nu, när en av dem dödats av Jon Snow.

Betyg: 8,5/10 …

Game of Thrones, striden om tronen börjar hettas upp …

You Win or You Die

Ned och Drottning Cersei har ett möte rörande Jon Arryns död. Jon Snow ger sitt löfte, att bli en man av Nattvakten. Efter att Dany utsätts för ett mordförsök, ändrar Khal Drogo sig för att sätta sin son på Tornen.

Kung Robert skadas allvarligt av ett vildsvin, och måste fatta beslut om framtiden för riket.

Recension;

Starks position stärks en hel del i detta avsnitt, mycket på grund av Kung Roberts olycka. Men han är på väg att skaffa sig en mycket mäktig fiende, efter att han konfronterat drottningen angående hennes son. Det ser även ut som om en hans vänner, går emot honom i detta avsnitt. Även om han från början verkar stå på hans sida, men det visar sig vara en lögn.

Uppe vid Muren, svär Jon Snow Nattvaktseden. Och får reda på att han fått en placering som befälhavarens personliga tjänare, och verkar ha ratats av Rangers. När han och några till svär eden utanför Muren, springer hans direwolf iväg, och kommer senare tillbaka med en underligt formad hand. En hand som absolut inte kommer från en människa.

Daenerys och hennes följe besöker en marknad, där hon blir erbjuden ett ”exklusivt” vin av en handlare från fastlandet. Men när de vill att mannen själv ska provsmaka vinet, försöker han fly, men fångas snart in av Drogos män. Nu förstår de att Kung Robert försöker ta hennes liv, och att man inte kommer att sluta förrän hon är död. Khal Drogo beslutar nu, att han ska vinna tillbaka tronen till sin hustru och deras ofödde son …

Absolut ett av de bättre avsnitten hittills, med allt som ett fantasy-äventyr ska innehålla. Det räcker med tre separata delar i varje avsnitt, och inte som de ibland har haft upp till fem egna delar. Även om alla dessa delar hör ihop med huvudhandlingen, så tycker jag nog att 3 räcker, för att det inte ska bli alltför rörigt.

Nu väntar man bara på att de Vita Gångarna ska visa sig ordentligt. Än så länge har man bara hört ryktas om dessa, förutom det snabba introducerandet i det första avsnittet.

För en gång skull fick vi inga scener från Winterfell, itne ens dvärgen Tyrion var med i detta avsnitt. Men han lär dyka upp igen, var så säkra.

Kommer Drottning Cersei att avrätta Stark för förräderi, eller hinner han fly innan dess?

Vem tar över tronen nu, blir det den unge Joffrey eller konungens yngre bror?

Kommer Drogos armé att ta sig över det Trånga Havet, och hur länge kommer detta att dröja?

Betyg: 9,0/10 …

Game of Thrones, avsnitt 6.

tyrion_01 A Golden Crown

Under tiden som Kung Robert går på jakt, måste Ned hantera nya problem. På Eyrie ställs Tyrion inför Eyries härskarinna för att dömas för sina brott.

Vid Winterfell rider Bran för första gången sedan hans fall. I Vaes Dothrak får Viserys äntligen sin betalning, för att han gett sin systers hand i äktenskap till Khal Drogo.


Recension;

Intrigerna tätnar I detta det sjätte avsnittet, Eddard gör en oroväckande upptäckt angående tronföljden. Han tvingas även att skicka trupper för att stoppa en av Lannisters män, som bränt flera byar i kungariket.

Hur kommer det att gå för Tyrion, som bokstavligt talat ställs inför att göra ett stort hopp mot sin död. Eller kommer han att överleva, och kommer misstankarna mot honom att försvinna.

Det verkar som om Kungen tagit tillbaka Eddard som sin Hand, mot sin hustrus gillande. Som försöker få honom att tro att det var Eddard, som angripit hennes tvillingbror och älskare. Det verkar som om hon är den som gör allt för att placera en kil, mellan kungen och Eddard Stark. Troligen för att de anser att han, är Lannisters största hot från att överta tronen.

Serien fortsätter att imponera både när det manuset, och karaktärernas uppbyggnad. Vi har börjat lära känna större delen av de sju familjerna, och handlingen har börjat få sin prägel. Att vara en mycket bra fantasy-serie, som bara blir bättre och bättre. Vi närmar oss alltmer ett krig mellan de större familjerna, om tronen.

Medan Targaryens inte verkar nå dit Viserys vill komma, och mot slutet av avsnittet får han i alla fall en guldkrona. Men kanske inte riktigt som han själv önskat, men det var inte ett oväntat slut för avsnittet. Men är detta slutet för honom, eller inte?

Vi får inte möta Nattvakten vid Muren i detta avsnitt, men jag misstänker att de snart är tillbaka i handlingen. Då det största hotet verkar komma fram Murens andra sida. Ser redan fram emot nästa avsnitt …

Betyg: 8,5/10 …