Doctor Who : X-mas Special 2012… Ett av seriens klart bästa!!!

The Snowmen:
Avsnittet startar någonstans i England år 1842, den unge Dr Simeon håller på att bygga en snögubbe ute på tomten. När den plötsligt börjar tala med honom …

Sedan förflyttar vi oss 50 år framåt i tiden, till den äldre Dr Simeon. Som med hjälp av en grupp hemlösa, samlar in snö från en grupp snömän … Som han sedan tar med sig till sitt labb, för att placera lite i en stor glasbehållare.

Samtidigt stöter vår käre Doktor på den unga servitrisen Clara, som blir nyfiken på honom, och efter sitt första korta möte följer efter honom. Då får hon även möta den något korkade Sontaranen Strax.

Vilket startar ett äventyr där vår käre Doktor till och med får en puss, kan detta betyda att den nya följeslagare även kommer att ge honom kärlek, något han saknat under alla dessa år.

Recension;

Mitt Dr Who hjärta, tycker jag att detta nog är ett av seriens absolut bästa julspecialavsnitt. Någonting händer hela tiden, okej, serien är väl inte den mest action-infesterade. Avsnittet hade lite mer humoristiska scener än vanligt, och var inte lika barnvänliga som en del tidigare avsnitt …

Visst snö kan ju vara farlig, men inte på detta sätt. Fast det var en idé som borde ha kunnat gjorts på ett lite bättre sätt, gärna med lite rörligare snögubbar. Men detta är ju seriens charm, att mer eller mindre strunta i allt vad specialeffekter heter. Och styrs av manus som är betydligt mycket bättre än de flesta serierna från andra sidan atlanten.

Som det faktum att snögubbarna, inte ens såg ut som om de var gjorda av snö, men med ett manus som detta är det ingenting jag bryr mig om. Och Steven Moffat är egentligen den som genom hela serien, i mitt tycke har fått fram de bästa avsnitten.

Men Iskvinnan var riktigt bra gjord, men så brukar det vara i serien, att de emellanåt skriver in en effekt som är fruktansvärt bra. Vilket denna är, vi får hoppas att serien fortsätter med att hålla manus framför effekter. Därför måste man hoppas att jänkarna inte lägger beslag på serien, då kommer nog effekterna att ta över …

Matt Smith var väl inte riktigt sitt gamla jag i början, men det hade med manuset att göra. Där han var lite tråkig, och såg till och med ut som sina drygt 900 år. Men han kom igång efter halva avsnittet, då fick vi den gamla MS/Doktorn tillbaka. Och hans lust att rädda universum är tillbaka, gillade också hans parkering uppe i molnen. Kanske lite jobbigt att ta sig till TARIS, upp i spiraltrappan, som var ganska hög.

Måste säga att man faller direkt för Clara Oswald, hennes charm, och nyfikenhet, och att hon är söt, gör inte hennes sak sämre. Hoppas bara att den modernare Clara är lika charmig, men jag tror nog att vi inte behöver oroa oss för det.

Hoppas också att vi får se mer av det lite udda paret, ödledamen Madame Vastra och hennes hustru Jenny Flint dyker upp fler gånger. Helt enkelt för att ge serien lite fler halvfasta karaktärer.

Det ska bli kul att se nästa avsnitt för säsong 7, när de två möts igen. Och om hon anlänt till sin grav rätt dag.

Betyg: 8,4/10 …

Doctor Who: Säsong 6 final …

The Wedding of River Song

Doktorn anländer till sjön Silencio i Utah, eftersom han måste hålla universum säker – och möta sin egen död.

Recension;

Så nådde vi till sist slutet på säsongen, vilket nu tvingar oss att vänta till julspecialen, innan den 7 säsongen kommer igång nästa år.

Avsnittet hade verkligen ett starkt manus, där tiden på Jorden fastnat. Och skulle ha varit fast ända tills Doktorn dör, men sättet han löste problemet var precis som vanligt genialt. Och förde oss tillbaka ett par avsnitt, och visade att han inte själv var orsak till tidsstoppet, utan att det var de som kallades för Tystnaden som hade stoppat tiden.

Tydligen hade även en del av huvudkaraktärerna glömt honom, och Amy Pond hade även glömt vem Rory var. Själv gillade jag verkligen denna lite tuffare Amy, vilket gjorde henne till en mycket starkare karaktär. Hade nog hellre sett denna sida av henne, under hela hennes tid med Doktorn.

Just själva storyn kändes också helt ny, då många andra serier allt oftare går tillbaka för att hämta inspiration. Visst vi fick möta många gamla karaktärer, som Churchill, nu var han istället Roms Kejsare. Och Doktorn satt i en cell i Towern, och Kejsaren kallar honom för siare.

Senare möter vi Amy och Rory, som befinner sig i Egypten där deras högkvarter är placerat i en av pyramiderna. Alla på anläggningen har en lapp över ena ögat, det är en slags dator, som de använder för att inte glömma de från Tystnaden. Något man gör efter att ha sett en av dem, när man sen vänder sig bort har man glömt dem.

Avsnittet var riktigt bra, och ger oss förhoppningar inför den 7e säsongen. Det enda man nu undrar, vem eller vilka kommer att göra Doktorn sällskap nästa säsong. Då det verkar som om Amy och Rory lämnat skeppet för gott, vi får hoppas att den eller de kan ge lika mycket som tidigare följeslagare.

Då det skulle kännas lite fel om vi bara ska få möta nya ansikten varenda vecka, och då han alltid haft följeslagare. Skulle mycket väl kunna tänka mig mystiska Lady Christina de Souza från specialavsnittet Planet of the Dead, som nog flera trodde skulle ha följt med på Doktorns äventyr efter detta avsnitt. Hon hade alla kvaliteter som kan behövas, hon var modig, fyndig, självständig då hon visade att hon kunde ta vara på sig själv.

Vi får väl i alla fall hoppas att det inte dröjer alltför länge, innan den nya säsongen startar …

Betyg: 8,8/10 …

Dr Who: En serie som fortsätter att glänsa, men med en grupp Cybermän utan styrka …

Closing Time

Medan Doktorn förbereder sig för sin oundvikliga död vid sjön Silencio, besöker han en före detta rumskamrat och upptäcker att Cybermän är ansvariga för en serie försvinnandena på ett lokalt varuhus och beslutar sig för att utreda saken.

Recension;

Doktorn gör ett återbesök hemma hos Craig Owens från Säsong 5s avsnitt (The Lodger), samtidigt som han förbereder sig för sin död (The Impossible Astronaut). Synd bara att avsnittets fiender hade glömt vässa ”klorna”, och Cybermän utan någon kraft, kändes bara tunna. Hade nog varit häftigare, om man hade använt sig av Sontaraner eller liknande. Cybermän är annars en tuff fiende för Doktorn, men inte den här gången, vilket var lite synd.

Tycker också att han kunde ha besökt någon annan istället, som man kan känna har något att erbjuda. Än den lite naive Craig, som knappt kan ta hand om sitt eget barn. Men det var rätt kul, när Doktorn inledde ett samtal med den lille. Då han tydligen kan tala bebis.

Vi fick även vara med om ett litet snabbesök av Amy Pond och Rory, som varit och handla i varuhuset. Och hon stoppas av en autografjägare, det visar sig att hon skapat en parfym, som fått ett namnet Petrichor, som kommer från henne själv i avsnittet The Doctor’s Wife.

Men varför undviker Doktorn henne, det är något som tydligen alla Doktorn har gjort, lämnar sina följeslagare för att aldrig mer träffa dem igen. Förutom ett par undantag, som Rose, Martha Jones & Sarah Jane Smith.

Kommer han att få med sig en ny redan i det sista avsnittet för säsongen, eller får vi vänta till nästa säsong för nästa följeslagare. För det skulle nog kännas lite tomt, om de skulle plocka bort dessa följeslagare. Som i alla fall ger serien en del, annars skulle nog Doktorn bli riktigt galen, om han inte hade något sällskap att tala med.

Kommer River Song att kunna bryta sin programmering, och dödar kvinnan med ögonlappen. Eller vad kommer att inträffa i säsongsavslutningen?

Betyg: 8,5/10 …

Doctor Who: Fortsätter att ge oss god underhållning. Med ett lite sorgset farväl …

minotaur The God Complex
Doktorn och hans medresenärer i tidsmaskinen TARDIS, landar inne på ett hotell vars rum och korridorer ständigt förändras. Där alla gäster måste möta sin största rädsla.

Recension;

Ännu en gång lyckas man, med att göra ett avsnitt instängt i ett litet utrymme, utan att handlingen blir lidande. Ett mycket starkt manus med mycket känslor, både under handlingens gång, och mot slutet. Ett slut som tyvärr varit väntat, frågan under hela säsong 6 har inte varit om, utan när. Doktorn, Amy och Rory skulle gå skilda vägar, och de mest troliga är att vi nog sett det sista av dem.

Eller har vi det, med tanke på vad säsongens sista avsnitt heter (The Wedding of River Song), och att hon är deras dotter från framtiden. Vilket kan betyda att vi får möta dem en gång till, innan det slutliga farvälet.

I det här avsnittet, landar Doktorn och de andra inne på ett hotell, med rum och korridorer som hela tiden ändras. Och att alla där dör, efter att de börjat vörda någonting som lurar i skuggorna. Och han måste lösa gåtan innan någon som står honom nära faller offer för den falska guden.

Det är underligt att manusförfattarna i denna serie, kan lyckas med att få fram dessa underbara avsnitt. Trots att de har så små ytor att ge handlingen, vilket inte många andra skulle klara av. Man får nästan känslan av att serien har en ganska tight budget, så man blir tvingade att komma upp med dessa briljanta manus.

Men samtidigt har ju serien haft i stort sett, lika bra manus ända från starten 1963. Har ändå inte sett alla avsnitt från den 6e Doktorn. Och eftersom de lagt ner mer tid på att få fram bra manus, istället för extravagant CGI, har man fått fram en serie där även de första svart/vita säsongerna fortfarande håller.

Tyvärr är det bara två avsnitt kvar av säsongen, sen kommer det troligen en julspecial, vilket det gjort varje år sedan serien startade om igen 2005. Sen har vi att se fram emot säsong 7 …

Betyg: 8,5/10 …

Dr Who: Ännu ett avsnitt med ett starkt manus

old_amy_tallThe Girl Who Waited

Tidsmaskinen TARDIS landar med sin besättning i en karantänanläggning för offren för en utomjordisk pest. När Amy blir fast, måste Rory rädda henne från anläggningens robotläkare, men får lära sig något överraskande om sin hustru.

Recension;

Ett avsnitt som för tillbaka serien i sina gamla fotspår, som ett klassiskt Doctor Who-avsnitt. Fast, de har infört lite från det tidigare avsnittet (Let’s Kill Hitler), som när robotläkarna hela tiden dyker upp för att här ”hjälpa” de inlagda, istället för som i det tidigare avsnittet döda inkräktare.

Här får vi även se en ny sida av Amy Pond, som efter att ha varit isolerad förvandlats till ninjakrigare. Som även lyckats tillverka en sonisk sond, något man inte trott om henne. Och som hela tiden måste undvika robotarna, som hela tiden dyker upp. Vilket hon tvingas att göra i 40 år, på grund av att Doktorn inte lyckas landa i rätt tidslinje.

Rory måste ta ett mycket svårt beslut mot slutet av avsnittet, med att besluta vem han ska rädda. Och Doktorn själv har inte lika mycket plats i avsnittet, utan handlar i huvudsak om hans medresenärer. Men kommer de att lämna skeppet, vilket Rory vid ett tillfälle säger. Eller är detta bara någonting som han säger, i sin rädsla att förlora Amy …

Manuset är riktigt starkt, och de har som vanligt fått ett relativt litet utrymme att agera i. Men som vanligt blir det inte tråkigt, utan riktigt bra tack vare en bra dialog. Vilket är seriens varumärke, ända sedan 1964.

Betyg: 8,2/10 …

Doctor Who: Nytt avsnitt med ett något tunt manus …

d11s02e09_peg_doll_tall Night Terrors

Den nioårige pojken George skickar en nödsignal till Doktorn, när han upptäcker att monster bor i hans sovrumsgarderob.

Recension;

Doktorns psykiska papper, tar emot ett rop på hjälp från en liten pojke på Jorden. Som är rädd för monstren, som bor i hans sovrumsgarderob. Men allt står inte rätt till, vilket Doktorn snart inser, när han upptäcker att pojkens föräldrar inte ens minns sitt eget barns födelse.

Avsnittet kunde ha blivit betydligt mycket bättre, om manuset blivit lite mer genomtänkt. Nu kändes det lite för tunt, som efter det att Amy Pond och hennes man Rory, dras in i ett till synes obebott hus långt tillbaka i tiden. Där de springer runt i en labyrint under en längre tid, innan några trädockor dyker upp.

Jag anser att det blev alldeles för lite handling i dockhuset, och att avslöjandet vem det var som styrde det hela dröjde så länge. Och detta avslöjande blev lite av en antiklimax …

Annars är inte avsnittet dåligt, det kändes ändå som ett hyffsat Who-avsnitt. Och Matt Smith fortsätter att imponera som den elfte Doktorn, med sitt något fumliga sätt att lösa alla gåtor de ställs inför. Och det är tur att han får förtroendet, att bära manteln även under den 7e säsongen. Ännu inge officiella meddelanden om Amy och Rory också kommer tillbaka till en 7e säsong.

Vi får verkligen hoppas att BBC inte släpper ifrån sig Dr Who till syfy (efter den kommande säsong 7), som visar serien i staterna eller någon annan station där. Enligt vad jag känner, skulle detta döda serien helt. Då de i staterna aldrig skulle kunna behålla den seriens lite speciella anda och humor …

Betyg: 7,3/10 …